Irányelvek

 • Általános Fórum Szabályzat

  A Szolgáltatás területén a Felhasználói Tartalom a Moderátorok által ellenőrzött (kivétel: felhasználói jelszavak és a privát üzenetek), mely tevékenység összességében a Moderáció.

  A Moderáció elsődleges célja a Szolgáltatás üzemszerű működése és a kulturált hangnemű, konstruktív beszédlégkör fenntartása.

  A Moderátorok a jogszabályokba vagy az ÁSZF-be ütköző Felhasználói Tartalmat részben vagy egészében eltávolíthatják, módosíthatják.

  A Moderátorok a Felhasználót a szabályok megsértésének abbahagyására figyelmeztethetik, valamint ideiglenesen vagy véglegesen a Felhasználói Fiókot kitilthatják.
  Ha a Felhasználó Felhasználói Fiókjának kitiltása alatt újabb fiókot hoz létre, akkor az összes Felhasználói Fiókja végleges kitiltásra kerülhet és a Moderátorok engedélyéig újat nem készíthet. Kitiltott Felhasználói fiók tulajdonosa a Szolgáltató előzetes, írásbeli hozzájárulása nélkül új Felhasználói fiókot nem készíthet a Szolgáltatásban.

  A Moderációs döntések véglegesek. Észrevételt tenni megalapozott indokkal egy privát üzenetben a @Virág János moderátornak megcímezve, vagy a e-mail címre küldhet.

  Moderációról annak helyszínén, e-mailben vagy privát üzenetben történik értesítés, azonban a Szolgáltatónak nincs értesítési kötelezettsége.

  A Moderátor moderációval nem összefüggő véleménye magánvélemény, mely nem feltétlenül tükrözi a Szolgáltató álláspontját.

  Különösen tiltott a Felhasználói Tartalomban:

  1. Bármely beavatkozás, mely hátrányosan változtatja meg a Szolgáltatás megjelenését, illetve akadályozza annak rendeltetésszerű használatát, zavarja a többi Felhasználót (például: mértéktelen hangulatjel használat, óriási méretű képek, kártékony programkódok, felesleges üres sorok, túlburjánzó díszítések és sorminták, folytonos nagybetűs írásmód, illetve a jóérzést zavaró, agresszív, kötekedő, hangulatkeltő, sértő, vulgáris, személyeskedő tartalom).

  2. Jogszabálysértés (vagy arra buzdítás), például rágalmazás, becsületsértés, kegyeletsértés, közösség elleni izgatás, rémhírterjesztés, közveszéllyel fenyegetés, önkényuralmi jelképek használata, nemzeti jelképek megsértése.

  3. Etnikai, faji, vallási, nemzeti, nemzetiségi, nemi, politikai hovatartozás sértése.

  4. A kiskorúak fejlődésére káros tartalmak (a 2010. évi CLXXXV. törvény III-IV-V-VI kategóriájába sorolható: erőszak, szexualitás stb.).

  5. „Flood” (illetve „keresztpostázás”): ugyanazon vagy nagyon hasonló tartalom egy helyen többször vagy több helyen.

  6. „Cyberbullying”: fenyegetés, zaklatás, támadás.

  7. „Flame”: erőteljes érzelmi töltetű, indulatokat gerjesztő, lejárató, elfogadható érv nélküli, valami ellen hangoló tartalom.

  8. „Trollkodás”: téma- és közösségromboló provokáció.

  9. „OFF-olás”: túlzott mennyiségű témába nem vágó tartalom.

  10. „Warez”: a szerzői és szomszédos vagy egyéb vagyoni jogok (vagy általában jogszabályok) által védett bárminemű szoftver / adat / képanyag / hanganyag / filmanyag / stb. jogosulatlan használatának elősegítése (információ megadásával, linkeléssel, bárhogyan); segítségkérés, használatra buzdítás (például: szoftver illegális regisztrációjához, működéséhez szükséges kód vagy azt kijátszó eljárás; elektronikus készülék szoftverének jogellenes megváltoztatása, kijátszása, megváltoztatása a szolgáltatótól való függetlenítéshez, fájlcserélő oldalak meghívói).

  11. A politika és a vallás, mint téma csak az erre létrehozott topikokban kaphat helyet.

  12. „Privát üzenetek kiadása”: a Felhasználók közötti ún. privát üzeneteket a levéltitok védi, azok megosztása a másik fél hozzájárulása nélkül tilos!

  13. „Visszaélés személyes adattal”: más Felhasználó vagy személy személyes adatainak az érintett beleegyezése nélküli közzététele.

  14. „Üzletrontás”: ne rontsd más üzletét akkor sem, ha ugyanazt a terméket olcsóbban láttad/vetted/adod!

  15. „Spam”: kéretlen, tömegesen küldött hirdetés, felhívás, üzenet.

  16. A Szolgáltató engedélye nélküli marketing vagy gazdasági tevékenység (tagok, vásárlók gyűjtése, szervezése, regisztrációra invitálása, ajánlattétel, felhívás, játék, kuponosztás, affiliate linkek elhelyezése, stb.).

  17. Like-ok, szavazatok (azt csak a szavazatgyűjtő témákban lehet), ajánlások, stb. gyűjtése.

  18. Korábban moderált tartalom ismételt elhelyezése.

  Tilos a következő termékek, szolgáltatások hirdetése:

  1. Lőfegyver, gáz- és riasztófegyver, légfegyver (airsoft is), festéklövő fegyver (paintball), muzeális fegyver, színházi fegyver, íj, 8cm-nél nagyobb élhosszúságú kés, a 175/2003. (X. 28.) Korm. rendeletben megemlített bármilyen közbiztonságra veszélyes eszköz, robbanószer, pirotechnikai eszköz, petárda.

  2. Jövedéki termék (üzemanyag, alkohol, dohánytermékek, stb.), elektronikus cigaretta, hozzávaló alkatrész, folyadék.

  3. Üdülési csekk, cafeteria, értékpapír, bankbetét, bankkártya, hitelkártya, kivétel a forgalmi érték nélküli, régiségként árult termékek.

  4. Gyógyszer, kábítószer, bármilyen bódító vagy tudatmódosító szer.

  5. Veszélyes (mérgező, gyúlékony, robbanásveszélyes, sugárzó stb.) anyag.

  6. Emberi szövet, szerv, szexuális tárgyú termék vagy szolgáltatás.

  7. Hamis vagy hamisított márkajelzésű, másnéven klón vagy replika termékek (egy termék illegális másolatát vagy egy gyártó (márka)nevének, logójának illegális felhasználásával készült terméket hirdetni tilos).

  8. Garancialevél termék nélkül, valamint igazolvány, bizonyítvány, oklevél, hivatalos irat, közokirat, és ezek érvényesítő szelvénye (matrica, bélyeg, pecsét stb.).

  9. Jogvédett szellemi termékek (szoftver, hangfelvétel stb.) jogellenes másolatai, vagy szoftverhez tartozó, de az eredeti terméktől különválasztott illetve nem jogtiszta kódok, kulcsok, szelvények, adathordozók, tartozékok.

  10. Számítógépes játékok accountja (hozzáférés, regisztráció, felhasználói fiók) és az azokhoz kapcsolódó játékok, melyek nem használhatóak a fiók nélkül, illetve (tipikusan az ún. MMORPG) játékokban használatos virtuális tárgyak (karakter, pénz, egyéb).

  11. Személyes adatokat tartalmazó adatbázis; meghívó / account (hozzáférés, regisztráció, felhasználói fiók) FTP, torrent, web vagy közösségi oldalakra.

  12. Kártékony szoftver (vírus, trójai, rootkit stb.) illetve hardver (pl. keylogger)

  13. Letiltott, jelszóvédett telefon, tablet, egyéb eszköz.

  14. Bármi, ami sérti személy vagy szervezet jogát (személyiségi, kegyeleti, szabadalmi, szerzői stb.), jogos érdekét.

  15. Bármi, ami bűncselekményből származik.

  16. Termék vagy szolgáltatás, melynek internetes forgalmazását jogszabály tiltja.

  17. Egy konkrét termék vagy szolgáltatás többszöri hirdetése.

  18. Ugyanazon termék vagy szolgáltatás 30 napon belüli ismételt feladása.

  Jótanácsok, további szabályok:

  A név kiválasztása nem lehet védett név vagy elnevezés, közismert ember vagy közszereplő (művész)neve, más jogát vagy méltányolható érdekét sértő, obszcén, reklámot, hirdetést tartalmazó.

  A keresőt minden kérdésfeltevés és új téma nyitása előtt is érdemes használni.

  Témanyitás:

  • Egyszeri problémának, kérdésnek akkor nyiss új témát, ha még nem kérdezték meg és konkrét választ vársz rá. Általában többen tudnak segíteni neked a nagy gyűjtőtémákban, ahol hosszabb ideje folynak beszélgetések.
  • Ha új témát nyitsz, kerüld a túl általános címeket („Segítsetek plíz!”), a cím pontosan, egyértelműen tükrözze azt, amit szeretnél. A téma címe olyan információt tartalmazzon, amit könnyen megtalálnak a keresővel a fórumozók.

  Hozzászólás:

  • Figyelj a helyesírásra és az érthető fogalmazásra, mert sokkal nagyobb eséllyel kapsz választ egy összeszedett, jól megírt kérdésre, mint egy nehezen értelmezhető betűhalmazra.
  • Ha eszedbe jut még valami a hozzászólásod után, akkor használd a (Szerkesztés) gombot, ezzel szerkeszteni tudod az aktuális hozzászólásodat.
  • Egy hozzászólásra mindig a Válasz linkkel írj, hogy mindenki láthassa mire és kinek válaszoltál.
  • A Szolgáltató felhívja minden Felhasználó figyelmét, hogy a Felhasználói tartalmat körültekintően, megfontoltan hozza létre, mert az később (akár évek múlva) is látható maradhat, azt bárki (internetes keresőrobotok is) láthatja, lementheti.

  Utolsó frissítés: Budapest, 2019.09.17.