• Virág János
  21 Szeptember 2019
  A brit Channel 4 és a Netflix gondozásában készült Black Mirror sorozat után azt reméltem, most elkészülhetett a CBS égisze alatt a társadalom kritika folytatása, különálló epizódonként. Nem így lett, ugyanakkor utólag ennek örültem, mert azt aszintet nehéz lett volna átugrani; és nem is biztos, hogy kell.

  A Mondj egy mesét első évada a klasszikusnak mondható meséket gondolja újra, úgy mint: A három kismalac, a Piroska és a Farkas és a Jancsi és Juliska a mai New York városban elevednek újra. Elsőnek talán furcsán hangzik és talán szó szerint kezdjük el értelmezni – én így tettem – a karaktereket, de erről szó sincsen. Nincsenek beszélő mesebeli farkasok, se sikító kismalacok – legalábbis a szó szoros értelmében.

  Mondj egy mesét előzetes  Ha nem lennének egyértelmű utalások az epizódok alatt, mint például a 3 maszkos malac, Piroska kabátja vagy az elszórt morzsák, szinte fel se tűnne, hogy bárminek is a feldolgozása lenne. Ilyen szinten kár is volt erőltetni a karakterekre ezeket a szerepeket. Olyan, mintha a filmkészítők nem hittek volna eléggé a történetben, és muszájból aggadták volna fel rájuk. Ugyan nem ront a végeredményen, de semmit nem ad hozzá; még olykor megsolyogtató is egy-egy jelenet mikor éppen utalnak. Na jó, talán egy értelmezése van, még pedig, hogy a mesének hitt történetek a 21. században velünk is megtörténhetnek.

  A jókból rosszak, a rosszakból jók

  A szakirodalom nem különböztet meg negatív és pozitív érzéseket, csak egyszerűen érzelmek vannak. A Mondj egy mesét erőssége talán éppen ebben rejlik. A kezdetben rossz lelkűnek kikiáltott ember vért izzad bűneiben, a jóérzékű pedig álomfutásba kezd bosszúvágyból vezérelve. És még ott vannak azok, akik csak álarcokat húztak fel és a szerepeiket játsszák. A történet három különálló szálon folyik, ami fokozatosan egybe olvad, de nem annyira, hogy nehezen képzelnénk el, hogy mindenki mindenkinek ismerőse. Hozzáad a karakterek jellemének megismeréséhez ezek az összefonódások, de nem osztja meg a történetet, ami nagy pozitívum.

  Mondj egy mesét végszó

  A Mondj egy mesét első évada erősen indult, és szinte biztosnak mondható a folytatás. Ha a Black Mirror sorozatot imádtad, ezt is szeretni fogod. Az intró hosszúra sikerült – érmedes legelőször végignézni -, de ha egyben akarod végignézni a 10 részt az HBO Go-n, akkor kénytelen leszel átugrani, mert annyira bevonz a történet, hogy nincs időd kivárni a végét.

  Neked hogy tetszett? Mondd el a véleményed.
 • Virág János
  20 Szeptember 2019
  Ezt a filmet csakis azért néztem meg, mert IMDB szerint 7.4-es alkotás, ami még a nagyobb filmcímek esetén is remeknek számít, hát még egy hollywood-i “vígjátéknak” szánt tucatfilmnek. Minden kételyem eloszlott miközben néztem és másodszori nézésre is teljesen megfogott a film. Mark Wahlberg egyre többször mutatkozik meg családi filmekben, és talán ezek az olyan filmek, amiket hajlandó is vagyok megnézni, mert vicces karaktere mellett szerintem rendkívül jól tudja hozni a laza apafigurát is.

  A történet nem túl bonyolult, de annál nagyobb társadalmi szerepet vállal, méghozzá az örökbefogadás témájával. Három spanyol (?) gyereket fogad örökbe egy fehér pár, akik megküzdenek a saját családjaik megbélyegzéseivel és a magukba által gerjesztett hiedelemmel, hogy csak rendkívüli emberek képesek gyerekeket felnevelni. A film igaz történetet mutat be, egész pontosan a rendező (és forgatókönyvíró) életét. Szerintem rendkívül megindító történet, tele drámával és vicces jelenetekkel, amik helyzetükből adódóan azok, nem pedig szükségszerűen. Ajánlom megtekintésre mindazoknak, akik a közeljövőben családalapításban gondolkodnak, vagy akiknek még eszébe sem jutott az adoptálás intézménye…

  Instant család előzetes  Neked hogy tetszett a film?
 • Virág János
  20 Szeptember 2019
  Tömeggyártott gondok, tele van vele a polc.
  Hazavágódsz vagy széttaposod, mi kettő között a sors?
  Vágyam bámulom, szüntelenül égve.
  Reggelre elveszik, s ennek befellegzett – vége.

  Éjszaka éber, nappal tompa.
  Mit vét a hajnal, hogy az álmokat bontja?
  Eljő a másnap, hiszen ez a dolga.
  A másnapban holnap, de ezt senki sem tudja.

  Szerző: Virág János

Üdv, ez itt a Megvitatom.hu

Tedd fel a kérdésed, írd meg a véleményed, vagy kezdj el beszélgetni. Hozz létre egy fiókot és legyél Te is részese a közösségnek.

Szerző